Ga direct naar


Bredenoord zorgt voor schone energie op Lowlands

purity lowlandsvrijdag 21 augustus 2009

Europese primeur met brandstofcelaggregaat Purity

Apeldoorn, 21 augustus 2009 - Een primeur op Lowlands: voor het eerst wordt een deel van het evenement georganiseerd met schone stroom. De Purity, het brandstofcelaggregaat van Bredenoord, levert de stroom voor de Llowgendatent. Daar wordt door middel van debatten de Politieke Agenda van de Lowlandgeneratie opgesteld. Het groene aggregaat heeft een hoog rendement, stoot bij de stroomproductie alleen warmte en schoon water uit en is ook nog eens superstil.

Bekijk hier onder de film


Lowlands werkt al jaren aan het duurzamer maken van het evenement en heeft dit jaar onder de noemer ‘Shake the Planet’ drie speerpunten uitgekozen: transport, afval en energie. Met de inzet van de Purity lopen Lowlands en Bredenoord voorop in de ontwikkeling van duurzame mobiele energievoorzieningen. Een festival als Lowlands verbruikt tot wel 10 Megawatt elektriciteit.
Het inzetten van waterstof daarvoor kan evenementenorganisatoren enorm veel (milieu)voordeel opleveren. Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg: “Er is nog veel te verbeteren en daar doen we ontzettend ons best voor. Nieuwe technologie en een toenemende economische haalbaarheid geven steeds nieuwe mogelijkheden. Samenwerking met toeleveranciers als Bredenoord is daarbij essentieel.”

Klein maar stevig
De Purity levert 4 kW energie en dat is voldoende om het hele Llowgendadebat van stroom te voorzien. Het aggregaat is mobiel en zorgt dus voor een stopcontact op iedere gewenste plaats. De Purity stoot daarbij geen schadelijke stoffen uit (zoals CO2, fijnstof, roet, NOx). Daarnaast produceert het apparaat niet meer geluid dan een laptop!

Hoe werkt het waterstofaggregaat?
De Purity bevat een zogeheten stack met daarin zestig brandstofcellen van circa een halve centimeter dik. De brandstofcellen produceren door een elektrochemische reactie tussen waterstof en zuurstof uit de lucht elektriciteit, warmte en water. Hierbij worden geen schadelijke stoffen uitgestoten. Waterstof is een brandstof waarmee veilig gewerkt kan worden, net zoals met andere brandstoffen als diesel of aardgas.

Gericht op de toekomst
Voor Bredenoord is de Purity is de eerste stap in de toepassing van waterstoftechniek in mobiele energievoorzieningen.  Algemeen directeur Jaap Fluit: “Wij willen in alle omstandigheden een betrouwbare leverancier voor onze klanten zijn. Dat betekent ook dat we vooruit kijken. In de toekomst krijgen klanten te maken met het schaarser en duurder worden van fossiele brandstoffen. Dan hebben wij de oplossing klaar. Bredenoord is de eerste die duurzame producten heeft voor festivals, evenementen en de industrie.” Bredenoord werkt dan ook in een consortium met onder andere Nedstack aan een groter prototype: de Uniflex. Dit stroomaggregaat kan zowel waterstof als bio-ethanol gebruiken als brandstof. De Uniflex wordt in november verwacht. Ook presenteert het bedrijf op de beurs Energie 2009 een regenereerbaar roetfilter.

Over Bredenoord
Bredenoord is een familiebedrijf dat al ruim 70 jaar toonaangevend is in tijdelijke (nood) energievoorzieningen. Bredenoord is de grootste professionele verhuurder van aggregaten in Nederland en heeft ook vestigingen in Duitsland en Denemarken. Het bedrijf verhuurt meer dan 2000 aggregaten in Europa en ontwikkelt innovatief maatwerk voor klanten, zoals biogas WKK’s

« Terug

naar boven





00800 - 55008800

Snelkoppelingen

Image acts as slideshow overlay